Miért fontos tesztelni? Elmagyarázom úgy, hogy még Fideszesek is értsék.

Rétvári Bence a napokban azt a hülyeséget találta mondani, hogy: “„nem az elvégzett tesztek védenek meg bennünket,”. Na, most persze a koronavírustól egyrészt semmi nem véd meg minket, ha nincs szerencsénk, másrészt több dolog is szerepet játszik a járvány elleni küzdelemben, de a tesztelés mindenképpen egy igen fontos része kellene, hogy legyen a járvány elleni küzdelemnek, és nagyon nagy hiba, és szomorú, hogy az Orbán-kormány láthatóan szándékosan tesztel igen keveset. Ezzel bizony hozzájárulnak a járvány súlyosabb terjedéséhez, és emberek haláláért felelősek. A következőkben nagyon világosan, nagyon egyszerűen fogom elmagyarázni, miért van szükség tesztelésre, méghozzá minél szélesebb tesztelésre.

  1. Tegyük fel, hogy Bence megbetegszik, lázas, és a koronavírusra utaló tünetei vannak. Az orvos ebben az esetben valószínűleg előírja neki a tesztet. Még Magyarországon is. Miért? A legfontosabb ok az, hogy hasznos tudni azt, hogy Bence koronavírusos-e, vagy nem, méghozzá nemcsak a járvány miatt, hanem Bence élete miatt. Ha ugyanis Bence nem koronavírusos, hanem influenzás, azt valószínűleg túléli. Influenza miatt nem kell kórházba vinni. Ha ellenben koronavírusos, akkor súlyosabb tünetekkel már kórházba kell vinni, és Bence élete múlhat ezen. Tehát ebben az esetben könnyen meglehet, hogy igenis, a teszt közvetlenül Bence életét menti meg. Ebben azt gondolom, hogy még a Fidesz és a kormány sem vitázna velem, még ők is egyetértenek azzal, hogy Bencét tesztelni kell.
  2. Na, most tegyük fel, hogy Bence tesztje pozitív. És a második is, és Bence tényleg koronavírusos. Mi van ezek után? A buta Bence mondhatja azt, hogy semmi, karanténba megy, ha nem lesz nagyon súlyosan rosszul, akkor ennyivel el van intézve a dolog, nem találkozik senkivel, ajtó alatt tolják be neki a pizzát 2 hétig. Nehéz lesz teljesen betartani ezt, de most nem ez a kérdés, Bencét tesztelték, és hasznos volt, megbeszéltük.
  3. Csakhogy Bence találkozott 123 emberrel, mielőtt karanténba került. Velük mi legyen? A Fideszesek, a kormány, hajlik rá, és a magyar gyakorlat sokszor ez volt, sajnos olvastuk a hírekben, hogy a kontaktus-kutatás Orbanisztánban igen gyenge. Ha ezt a 123 embert fel sem kutatják, akkor az igen nagy baj, hiszen Bence közülük könnyen megfertőződhetett párat. és ugye, bár ezt már nem lehet visszacsinálni, de nem mindegy, hogy abból a 123 emberből az a mondjuk 5, aki elkapta a fertőzést, karanténba kerül, vagy tovább terjeszt. teszt nélkül pedig nem tudjuk, hogy ki az az 5 ember.
  4. Jól van, mondja akkor a hülye Fideszes, alkalmazzunk teszt nélküli, radikális megoldást! Menjen mind a 123 ember karanténba! No, de ha mind karanténba megy, és nem tesztelik őket, akkor a 123 emberből nagyon soknak ez komoly kiesés lesz a munkából, az életből, különösen azoknak, akik nem tudnak home office-ban dolgozni.
  5. No, de ráadásul az a 123 ember is találkozott egyenként mondjuk 101 emberrel (nekik kevesebb idejük volt Bence után másokkal találkozni), mielőtt karanténba küldtük őket. Velük mi legyen? Először is, jegyezzük, meg, hogy ha teszteltünk, akkor csak 5 x 101 emberről van szó, ha nem teszteltünk, akkor 123 x 101 emberről. De mindkét esetben kérdés, hogy velük mi legyen?
  6. Ugyanaz a dilemma: ha nem teszteljük őket, akkor vagy senki nem megy karanténba, ami azt jelenti, hogy egyesek tovább fertőznek, vagy mindenki karanténba megy, ami még több kiesés a munkából, végül is a magyar gazdaságból.
  7. Ha mindezt tovább visszük, akkor tesztelés nélkül igen hamar vagy mindenkinek karanténba kell menni, amitől a magyar gazdaság nyilván összeroppan.
  8. Vagy pedig olyan emberek ezrei, tízezrei, esetleg százezrei fertőznek tovább, akiknél egyébként kontaktus-kutatással és teszteléssel meg lehetett volna akadályozni, hogy legalábbis a megtalálásuk után tovább fertőzzenek. Ez pedig igen súlyos mulasztás a járvány elleni küzdelemben.
  9. Teszteléssel ugye az van, hogy le kellett tesztelni Bencét, utána 123 embert, utána 5 x 121 embert, és a láncok előbb-utóbb véget érnek, és leteszteltünk mindenkit, és nem kellett olyan sok embert karanténba küldeni, mégis igen sok továbbfertőzést megakadályoztunk. Teljesen egyértelmű a haszon: kevesebb karantén, de hatékony karantén. Ennyi a tesztelés kulcsa: lehetővé teszi a karanténok hatékony elrendelését. Hatékony a gazdaság szempontjából is, mert kevesebb kell, de a járvány szempontjából is, mert azok kerülnek karanténba, akiknek kell, és csak azok.
  10. Ezentúl vannak olyan emberek, akiket azért érdemes tesztelni, mert veszélyes zónából jöttek. Érdekes módon ezt még a hülye Fideszesek is belátják. De szerintem bizonyos foglalkozás szerint is kellene tömegesen tesztelni az embereket, mert például az, hogy egy tanár diákok tucatjaival találkozik naponta, az legalább olyan kockázatot jelent, mint ha valaki egy a járvány által nagyon súlyosan érintett országból jön. Lassan Magyarország már egyébként is a legsúlyosabb kategóriába kerül, így a külföldről jövők egyre kevésbé jelentenek plusz kockázatot. De természetesen minél több ember tesztelése mindig hozzájárulhat a járvány elleni küzdelemhez. Az emberek teljesen véletlenszerű tesztelése is hozzájárulhatna, de ez olyan messze van a Fideszesek felfogásától, képességeitől, akaratától, mint Makó Jeruzsálemtől.

    Mindez persze nem túl bonyolult dolog. Bármely értelmes ember át tudja gondolni, és át tudja látni körülbelül úgy, ahogy én itt elmagyaráztam. Az, hogy Rétvári Bence ezt nem képes magától felfogni, az szégyen, mert azt jelenti, hogy igen alacsony intelligenciával rendelkező egyének ülnek a Fidesz soraiban a Parlamentben. És sajnos ezek hoznak törvényeket, ezek akarják irányítani az országot. Az eredményét sajnos látjuk.

2 thoughts on “Miért fontos tesztelni? Elmagyarázom úgy, hogy még Fideszesek is értsék.”

  1. Végigolvasva abban győzi meg az embert, hülyeség a sok teszt, és pénzkidobás.

    1, Súlyos a tünet úgyis kórházba kell vinni az embert, legyen az influenza vagy koronavirus, És jelenleg is tesztelik a lázas betegeket ingyen. Senki nem mondta 0-ra kell csökkenteni a tesztet.
    2.Itt még oké.
    3. találkozott 123 emberrel akik találkoztak 123 emberrel stb. Ha komolyabb tüneteik vannak úgyis tesztelve lesznek, többi teszt csak pénzkidobás. Aki úgy érzi ő nagyon hipochonder fizessen 19500 Ft, ne az én pénzemet pazarolják fóbiásokra.
    4. Többségük nem megy karanténba, mivel nincs ily részletes kontaktkutatás, mert értelmetlen, közeliek most is tesztelve lesznek. A valóságban max 123-ből 10 lesz szorosnak nyilvánítva, és tesztelve is lesz, mert minden nap 7000-11000 teszt készül. A karanténba levő emberek száma csökken.
    5. nem kell csinálni semmit, részletes kontaktkutatás pénzkidobás, a felesleges teszttel együtt.
    6. hamis dilemma, igazából 80% enyhe tünetekkel átvészeli, és max 4-5% kell kórházi segítség. Mivel csak R0=2.5 kórokozó ország bénító járványt nem tud okozni, korlátozások bénítanak nem a betegség.
    7. betegség képtelen erre, ez nem kanyaró, csak pánikkeltés innen. Minimális korlátozások is lehetetlenné teszi a sztoridat. ha nincs nagy tömegtüntetés (ha tüntetés antirasszizmus ellen van az nem terjeszti a koronát), vagy minden nap óriási koncert valahol, akkor a legbetegebb se tud elég embernek átadni kórokozót egy országrobbantáshoz. Csak beteges rettegők okozzák a kárt.
    8. többségük észre se veszi, ez nem fekete himlő. Sima pánikkeltés ez a pont. Fear mongering pornó!
    9. mese mese meskete, persze multi gyógyszergyárak jól járnak. Mivel emberek nonstop mozognak, így még legaktívabb kereséssel se találsz meg mindenkit. Végtelen szélmalomharc milliárdnyi elúszó dollár. Nem sziget ország vagyunk, Európa közepén élünk. Új zélandon járható terv, vagy félszigeten, ahol északi szomszéd katonai diktatúra.
    10.Fidesz tudja kit érdemes tesztelni, igaz gyógyszergyárétól élveznének a terved miatt. (kis mellékesben reménykedsz?)Szerencse nincs neked hatalmat csak unatkozva írogatsz.

    Like

    1. Elég nagy hülye vagy.

      1) Azt mondod, hogy azért nem fontos többet tesztelni, mert a Fidesz a kontaktus-kutatást is elbaszta. Ez nyilván hülyeség, nem érv, nyilván mindkettőt jól kell csinálni.

      2) Önellentmondásos is vagy, mert elismered, hogy aki tüneteket produkál, azt tesztelni kell, sőt, karanténba is kell zárni. Ha nem produkál, akkor meg nem. Pedig a tünetmentesek is fertőznek.

      3) Az, hogy a járvány nem blokkolja az országot, az egy mese, amit te beszoptál. Semmi érved nincs mellette. A világ nagyjából összes országa, szakembere ellened van, és azóta Orbán is elismerte, hogy dehogynem, kurva erős korlátozások kellenek. Azóta valamennyire többet is tesztelnek. Orbán meséje, ami ugyanaz volt, mint a tied, tehát látványosan megbukott.

      Na látod, ezért ne okoskodj, ha hülye vagy! Remélem, hogy te elkapod, és beledöglesz, sőt, a jó édes kurva anyád is. Ti megérdemlitek. Ti másból nem is szoktatok tanulni, mert akkora selejtek vagytok.

      Like

Leave a comment