Németország nem fagy meg, ha Putyin elzárja a gázcsapokat

A putyinisták kedvenc benyögése az, hogy ha Putyin elzárja a gázcsapokat, akkor a németek meg fognak fagyni télen. De ez nem igaz. És hogy miért nem igaz, az arra is rámutat, hogy merre van a jövő, az irány, a megoldás.

Németország a gáz-importjának kevesebb, mint 40%-át hozza Oroszországból.

Másrészt a gázfelhasználás több, mint 60%-át nem fűtésre és háztartásokra használják. Mivel kevesebb, mint 40%-át használják fűtésre és háztartásokra. Itt a távfűtést is hozzáadtam a háztartások felhasználásához. A háztartások nyilván főzésre is használják a gázt, ezt kezeljük ugyanúgy, mert lakossági alap-igényről van szó, amiről nagyon kényelmetlen volna lemondani.

Ennek megfelelően, ha Oroszország elzárja a gázcsapokat, vagy Németország mondja fel az orosz gázimportot, akár azért, mert Putyin rubelt követel érte, és a szerződések szerint nem akarnak rubellel fizetni, akkor mi lenne ennek a következménye?

A német kormány nyilván nem a lakossági fűtés beáldozásával kezdené az intézkedéseket, hanem azt fenntartanák, ameddig csak lehet. És fenn lehet tartani, örökre is.

A 40%-nyi fűtésre és főzésre felhasznált gázt Németország simán lefedi nem orosz importtal. Még az áramtermelés 16%-át is le tudják fedni orosz gáz nélkül. Nem tudom, mennyire lehetséges, mekkora jelentősége lehet, lehet-e szükségmegoldás egyetlen tél idejére, de egyrészt az olaj kazánokat Németországban részben folyékony gázzal fűtik, és itt vissza lehet állni az olajra. Másrészt, nem vagyok szakember, de pont az olajkazánok gázkazánokká történő átalakításainak elírásai alapján, ezt visszafele se lehetetlen megcsinálni. Vagy lehetséges egy kombinált gáz-olaj kazán kialakítása.

Németország tehát semmiképpen nem fagyna meg, és még áramszünet sem lenne. Amivel gond lenne, az az ipar, kereskedelem. Gazdasági visszaesés tehát lehet a következmény. Csakhogy az iparban és kereskedelemben könnyebben fel lehet váltani a gázt valamilyen más energia-hordozóval.

Pont az ipar, ha kell, akkor be tud szerezni máshonnan is még több gázt. Máshonnan szerezni a gázt nem feltétlenül drágább, mert az orosz gáz ára már most is felment.

Az amerikai LNG ára itt például 26 dollár/mmBtu. Ez szerintem az európai ára, mert Amerikában ez 5 dollár körül van.

Míg az orosz gázé ugyanebben az egységben kb 37 dollár fölé is ment mostanában.

Nem feltétlenül volt a két ár ugyanakkor. De például az is tanulságos, hogy a gáz ára amúgy is sokat ingadozik, emiatt az orosz gáz helyett más gázt használni nem lehet akkora katasztrófa.

Az ipar valamennyire még azt is elviseli, ha az a nem orosz gáz akár még drágább is. Nyilván a drágulás csökkenti a versenyképességet, de nem teszi feltétlenül tönkre a cégeket. A cégek jobban érdekeltté fognak válni hatékonyság növelésében, továbbá a szélenergia, és még inkább a napenergia hasznosításában, vagy a hidrogén, vagy más, környezetbarát módon előállított energiahordozók felhasználásában. Ugyanez igaz még a közlekedésre is, amely gázos buszok helyett használhat hidrogénes buszokat. Az áramellátásnál pedig tényleg elfogadható az, hogy a szén és atomerőműveket pár évre mégis visszakapcsolják. A környezetvédelemnél a háborús veszély kivédése fontosabb.

Összességében Németország megfagyni nem fog. Esetleg 1-2%-os GDP csökkenés lesz. Oroszország számára viszont a bevétel kiesése nem 1-2% GDP csökkenést jelent, hanem több tíz százalékot. 2020-ban ez a koronavírus miatt csak 15% volt, de normális években 20%-ot is elér. Olajjal együtt.

Különösen, ha más országok is hasonlóan cselekednek. Oroszország ebbe össze fog roppanni, sőt, már az összeomlásban van a szankciók miatt.

Ezért nem kapitulált a német kormány, és az EU sem Putyin zsarolására. Putyin pedig nem zárta el a gázcsapokat, mert ő pontosan tudja, hogy a gázcsapok lezárásával Oroszország gyorsabban, és jobban szenvedne, mint az EU.

Leave a comment