Miért lesz csőd Paks II? A legütősebb érv

Korábban írtam egy igen részletes, hosszú postot arról, hogy Paks II miért nem jó befektetés. A biztonsági kérdések mellett leginkább a gazdaságossági kérdéseket fejtegettem, és igen sok részletet vázoltam fel azzal kapcsolatban, hogy a jövőben hogy fog átalakulni a gazdaság, az elektromos áram termelése és használata, és hasonlók. Nagyon sok érvet és adatot hoztam arról, hogy a megújulók miért lesznek egyre olcsóbbak, és, hogy az állandó áramellátásban miért nem jelent előnyt egy atomerőmű, és, hogy hogy lehet megoldani a problémákat a megújulókkal. A legütősebb érvre pedig eközben találtam rá, és itt, ebben a postban csak ezt fogom kifejteni. Ez az érv pedig az, hogy az előítéletekkel ellentétben az egyetlen, monolit, nehezen szabályozható, nehezen lekapcsolható, gigaerőmű, amely “zsinóráramot” termel (az atomhívek ezt a hülye kifejezést használják), nemhogy nem szükséges, nemhogy nem előnyös, hanem egyenesen hátrányos, és katasztrofális a jövő áramtermelésében. Egy gyakorlatilag megoldhatatlan problémát fog okozni. A probléma három tényező miatt lesz:

  1. A felhasználói igény nem konstans.
  2. A napenergia termelése nem konstans.
  3. A nukleáris reaktor termelése konstans, és nehezen kapcsolható vagy szabályozható le.
  4. A napenergia elterjedése viszont nem állítható meg. Sőt, gyorsabban terjed, mint gondolták volna.

Ennek a problémának a halvány előszelét már láthattuk a 2020-as április adatsorban, bár itt nem tűnik nagyon fel.

Felsmann1

2021 májusában megismétlődött a reaktorok lekapcsolása. Ez tehát rendszeres lesz a jövőben, és egyre több reaktort, fognak egyre hosszabb időre lekapcsolni.

05.09. A paksi erőműben hajalban termelésvisszaesés történt, magyarázat nincs.

Mit láthatunk itt? Azt, hogy egyrészt az atompártiak elképzeléseinek megfelelően az ország áramszükségletének nagy, és konstans részét ma még nagyrészt lefedi a kék, a nukleáris áram. Van egy vékonyabb, piros csík, a szén (Mátrai Erőmű), amely azonban tényleg olyan, hogy majdnem mindenki meg akar szabadulni tőle, és bizonyára el is fog tűnni. Vannak mindenféle kisebb áramtermelési források, amelyben a szél sajnos a kormány elrontott politikája miatt nem jelentős, és nem is fejlődik. A szélenergia is kockázatot jelentene Paks II számára, ezért a kormány azt elnyomja.

És van egy olyan rész, a sárga, a napenergia, amely már feltűnő, de még közel sem adja az áramtermelés nagyobb részét, még egy ilyen szép, napos, tavaszi időszakban sem. A probléma azonban már most is látszik. Amikor a napenergia eléri a csúcsidőszakát, akkor már túltermelés van. Ehhez kellett még a koronavírus válság is. A túltermelés 2020 április 5-én és 2021 május 9-én már olyan jelentős volt, hogy valami nagyobb erőművet le kellett kapcsolni. Na most a szénerőművet nem olyan könnyű rövid időre lekapcsolni, valamiért az összes gázerőművet sem tudták. Valamiért az atomerőművet kapcsolták vissza. Én azt gondolnám, hogy pont azt hagyják meg utolsónak. De nem lényeges, mert ha ezt az időszakot még meg is lehetett volna oldani a gázerőművek lekapcsolásával, az látszik, hogy ha a napenergia mondjuk már kétszer annyi kapacitással fog termelni, már semmiképpen nem működik a dolog.

Márpedig az atomerőművet visszaszabályozni igen drága, nem jó dolog, nem szívesen csinálják. Egy blokkot rövid időre lekapcsolni, azt pedig pláne nem. Márpedig, ha a napenergia akárcsak kétszeres lesz, akkor ez már egy évben nagyon sok napon meg fog történni, és lehetetlen megoldani a dolgot.

Mi a megoldás?

Az atompárti mondhatja azt, hogy hát a napenergiát kell visszafogni. De ez már nem opció. A napenergiás üzlet már beindult, az egész világon, nem lehet azt mondani az embereknek, hogy ne vegyenek napelemet a tetőre. Nem lehet befektetőknek azt mondani, hogy ne fektessenek be. Sok cég van már most is, amelynek van napelem-parkja. Még Mészáros Lőrincnek is van. Ez a folyamat megállíthatatlan.

Még a kormány is azzal számol, hogy a napenergiás áramtermelés nagyon fel fog futni Magyarországon. Újabb hírek szerint, a kormány most már egy kifejezetten napelemes tervet támogat:
2040_elektromos_aram_piechart

2040_aramterv

18 GW összkapacitás van megadva, úgy látszik, a kormány elfogadja, sőt tervezi, hogy lesz ennyi kapacitás 2040-ben. Az olvasó első kérdése az lehet, hogy 2040-re ennyivel nagyobb áramfogyasztást tervez? Nos nem, az áramfogyasztás lehet, hogy kicsivel több lesz, lehet kb. ugyanannyi is, de akár kevesebb is. Nehéz kiszámolni, de nem lesz nagyságrendi változás.

Továbbá a 18 GW az összes áramfajta névleges összkapacitása, ez nem jelenti állandóan ténylegesen ennyi áram termelését. A maximális névleges napelem kapacitás a cikk szerint 12GW lesz. Ez a 12 GW éjjel teljesen kiesik, marad 6GW. Mint fentebb láttuk, ez kb. megfelel a jelenlegi éjjeli fogyasztásnak, kicsivel több.

Igen ám, de mi lesz nappal? Lesz olyan nyári nap, amikor a 12 GW napelem-kapacitás egy igazán erős nyári napon, délben tényleg sok áramot fog termelni. Még ekkor sem mondhatjuk, hogy 12GW-ot tényleg megtermelnek. Különböző okokból ennél még mindig kevesebbet fog termelni. Az országban ugyanis sosem süt mindenhol 100%-ban a nap. Pár napelem mindig ki van kapcsolva, pár napelem nem áll ideális szögben, stb. stb. Egy olyan 7GW áramot azonban igazán konzervatív becslés szerint is meg fog termelni. Ez a 7GW megfelel annak, ami Magyarországnak nyáron, csúcsidőben tényleg kell is. Ez idáig rendben van. De akkor Paks II.-t nyáron le kell kapcsolni, majdnem minden nap, nappal. Ez pedig nem megy. Erre a kormány nem gondolt, erre szerintem nincs tervük. Emiatt Paks II egy teljesen lehetetlen befektetés, amely nemhogy nem fog megtérülni, hanem iszonyatos problémát fog okozni.

És mi lenne a jó megoldás? 12GW napenergia, vagy még jobba, ha vegyes, nap plusz szélenegia, és pótlásnak gázerőművek. A gázerőműveket teljesen ki és be lehet kapcsolni, igény szerint. Ha emellett még jelentős tároló kapacitások is kialakulnak, akkor még jobban is fel lehet vinni a napenergiás kapacitást.

Utóirat

Én ezt a postot messze 2022 előtt írtam. Az itt leírt probléma, és az arra adott rossz kormányzati megoldás 2022-re valósággá vált. Sajnos a jóslataim közül a rossz következett be: az idióta Orbán-kormány a lakossági, de az ipari napenergia-termelést, illetve annak betáplálását a hálózatba ellehetetlenítette. Sajnos igazam lett. Ez azért nagy baj, még annál is nagyobb baj, mintha Paks II megépült volna, és veszteséges lenne, mert ezzel Magyarország ezen a téren is, megint lemarad pár évtizedet. Több ilyentől pedig teljesen tönkremegy az ország.

kor még jobban is fel lehet vinni a napenergiás kapacitást.

Második utóirat

Orbán Viktort 2023 márciusára vágta pofán a valóság. Ekkor bejekentette, hogy gázerőműveket kezdenek építeni. Miért jelenti ez Paks II csődjét?

  • Mert a magyarázatban adottnek, ténynek könyvelték el, hogy a szél és napenergia részesedése növekedni fog, a gázerőműveket ezeknek kipótlására tervezik. Azaz a megújulók + gáz portfólióra tették le a voksot. Na, most lehet azzal jönni, hogy emellett egy fixen termelő atomerőmű megmaradhat, de ki fogja bekorlátozni a napelemeket? Orbán be fogja tiltani őket egy bizonyos határon, csak, hogy maradjon hely Paks II-nek? Elég ostoba, nehezen tartható, diktatórikus intézkedés, ami társadalmi elégedetlenséget szül. MÉghozzá elég nagyot.
  • Akinek kétségei vannak, a cikkben elhangzik az az állítás, hogy:
    A KIEGYENLÍTÉSRE ALKALMATLANOK AZ ATOM- ÉS A SZÉNTÜZELÉSŰ ERŐMŰVEK IS.

    Paks II-nek ennyikeh.

3 thoughts on “Miért lesz csőd Paks II? A legütősebb érv”

Leave a comment